A tots ens agrada que ens toqui una mica el sol a la pell, però hem de tenir present que des del sol ens arriben diferents tipus de radiacions.
Aquestes radiacions produeixen cremades solars i tenen un paper destacat en l’envelliment de la pell. A més, afecten l’ADN de les cèl·lules i poden afavorir el càncer de pell.
Quines radiacions són?
- Raig ultravioleta (UV): només representen el 5% de les radiacions que arriben a la nostra pell, però tenen efectes importants. Les radiacions ultravioletes tipus A i B tenen un paper destacat en el fotoenvelliment (envelliment de la pell).
Els UVB són els responsables de les cremades solars i també danyen el material genètic de les nostres cèl·lules.
Els UVA en canvi, s’acumulen a la pell i destrueixen el col·làgen de la pell, fent que aquesta sigui més flàcida.
- Llum visible (LV): és la radiació que percep l’ull humà. Provoca deshidratació i l’aparició de taques.
- Radiació infraroja (IR): representa el 60% de la radiació que arriba a la superficie de la nostra pell. És la radiació que arriba a major profunditat i provoca pèrdua d’elasticitat, i també danya l’ADN.
Per tot això, és important escollir un protector solar d’ampli espectre, és a dir, que ens protegeixi dels diferents tipus de radiacions. No només ens hem de fixar amb l’índex numèric (30+,50+), ja que aquest número fa referència únicament a les radiacions UVB.
Cal que a l’envàs també s’indiqui la protecció davant UVA (el símbol UVA encerclat), IR i llum visible.
Recorda aplicar el protector solar cada dia, encara que el dia estigui ennuvolat i de reaplicar-lo cada dues hores. La quantitat ideal de fotoprotector per la cara són 2 dits de producte.